Tento měsíc vyšla v MÁM TALENT nakladatelství knížka rozhovorů se známými českými spisovateli. Jak už název “O psaní” prozrazuje, pojednává o tom, jak se píše úspěšným spisovatelům (nemyslete, ani pro ně to není žádný med), a hlavně pak o tom, jak se začínající autoři sami mohou zdokonalit ve spisovatelském řemesle. Titul ale nezaujme jen ty, kteří se věnují psaní. Do tvůrčí dílny svých oblíbenců určitě rádi nahlédnou i čtenáři.

kniha O psaní - chci vědět vícV knížce najdete rozhovor např. s Ivonou Březinovou, která píše hlavně pro děti, s populární autorkou fantasy Michaelou Burdovou, Hanou Marií Körnerovou, Irenou Obermannovou či spisovatelským rekordmanem Josefem Formánkem. Rozhovory se nesoustředí jen na psaní jako proces, ale také na specifika jednotlivých žánrů. Třeba o tom, jaké náležitosti má mít kvalitní sci-fi, hovoří Ondřej Neff, Otomar Dvořák zase prozrazuje, jak napsat perfektní horor,  a s Bárou Nesvadbovou jsme mluvili o ženské literatuře (i když, jak ona sama říká, dělení na literaturu pro ženy  a pro muže nemá ráda).

Mezi zpovídanými autory je mj. také kanadský spisovatel Denis Thériault, jehož knížku Podivuhodný život osamělého pošťáka jste na pultech knihkupectví určitě zaznamenali, a jeden “nespisovatel”, a to skladatel Jaroslav Uhlíř. Původně jsme chtěli udělat rozhovor s ním a se Zdeňkem Svěrákem, abychom se dozvěděli víc o tom, jak vznikaly a vznikají jejich populární písničky, ale pan Svěrák bohužel onemocněl. Nicméně rozhovor s Jaroslavem Uhlířem o trochu jiném než literárním tvůrčím procesu je také velice zajímavý.

Křest knihy O psaní

Křest knihy “O psaní… Chci vědět víc”.

Křest knihy proběhl v sobotu 12. května na veletrhu Svět knihy a zúčastnilo se ho několik vyzpovídaných spisovatelů (Otomar Dvořák, Hana Marie Körnerová, Michaela Fišarová, Michaela Burdová, Denis Thériault a Luděk Wellner. A protože na přípitek šampaňským bylo moc velké teplo, připili jsme si medovinou – abychom zároveň zdůraznili, že psát knihy není žádný med. Mimochodem – sladký nápoj zachutnal hlavně Denisovi Thériaultovi, který ho ochutnal poprvé v životě.

Knížka O psaní – chci vědět víc vyšla letos v květnu a je tedy úplnou novinkou. Vydalo ji MÁM TALENT nakladatelství, s. r. o., jež je součástí stejnojmenné literární agentury. Pod zmíněným kolektivem autorů, s nímž Markéta Dočekalová rozhovory se spisovateli připravovala, je i moje maličkost, a tak vám zcela zodpovědně mohu říct, že je to zajímavé čtení!

Foto ze křtu: Žaneta Fleknová (všechny fotky najdete na Facebooku)

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This