Ještě před takovými deseti lety se mluvilo o tom, že děti málo čtou. Situace se naštěstí změnila a i mezi dětmi dnes najdete nemálo knihomilů. Lásce ke knihám přispívají i lidé, kteří s pečlivostí připravují knížky, které dětské čtenáře dovedou doslova strhnout. Jsou to především osobní knížky, k jejichž hlavním hrdinou je právě čtenář. Takové začali před několika lety vydávat i manželé Urbánkovi z Uherského Brodu. Jejich cílem bylo a je dělat svou práci co nejlépe a tvořit knížky, které děti nadchnou. O tom, jak se jejich originálním knížkám daří a jaké mají další plány, jsem si popovídala s Miroslavou Urbánkovou.

  

Máme za sebou prázdniny a léto se pomalu chýlí ke konci. Povězte – mají majitelé rodinné firmy a vydavatelství dětských knížek čas na dovolenou? Měli jste s manželem možnost opustit zdi podniku?

Ano. Dovolenou jsme si dopřáli. Odpočinek považujeme za důležitý. Milujeme cestování a tentokrát jsme to vzali autem do Pobaltí a poznávali nádhernou přírodu i historická města Litvy, Lotyšska a Estonska. Ale musím přiznat, že tak jako kterákoliv jiná dovolená, i tato byla pro nás částečně pracovní. I když máme ve firmě skvělý tým, na který se můžeme spolehnout, nemohli jsme vynechat osobní komunikaci se zákazníky. Denně jim radíme při výběru vhodné knížky pro jejich dítko, s fanoušky na sociálních sítích probíráme jejich názory a přání. V hlavách máme stále nové nápady, které spolu s mužem  konzultujeme a ladíme, ať už přijdou, když jsme právě na dovolené nebo u pracovního stolu. A to nás baví.

 

 Z čeho vzešla myšlenka začít vydávat osobní knížky pro děti?

Osobní knížky pro děti

Byla to velká náhoda, i když ne tak docela… Jednou, těsně po Vánocích, jsme byli na návštěvě u neteřinky a synovce. Nikolka a Tadeáš nám ukazovali dárky, které dostali. A protože už dlouho provozujeme tiskárnu, zaujaly nás ze všeho nejdříve dvě knihy, kterými se děti pochlubily. Hlavní hrdinové krátkých příběhů měli jejich jména.

Doma jsme si pak o knížkách povídali. Napadlo nás, že s osobními knížkami na jméno by se dalo mnohem více vyhrát, lépe je propracovat. Více je přizpůsobit konkrétnímu dítku, zapojit „do hry“ kamarády, členy rodiny, záliby. Dát jméno hlavního hrdiny i na obálku a hřbet knížky. Vytvořit ilustrace, na kterých by postavička měla vlasy, oči i oblečení podle dítěte. Také technické provedení knížek by mělo být perfektní a trvanlivé. Kvalita materiálu, vazba, to všechno by zasloužilo větší péči. A tak se zrodil nápad vyrábět kompletně personalizované osobní knížky pro děti.

 

Osobní knížky jsou v posledních letech velkým hitem. Už jste to sice nastínila, ale jakou strategii jste zvolili, abyste v konkurenci obstáli?

Naší nejdůležitější strategií je naslouchat lidem, kteří mají kolem sebe malé i větší ratolesti a znají dokonale jejich přání a sny. Snažíme se pak naladit na stejnou vlnu a strhnout k tomu i celý náš tým. Pro spolupráci oslovujeme ty nejlepší spisovatele a ilustrátory. Všichni jsme při vývoji i výrobě plně ponořeni do světa dětí, ať pracujeme na knížce pro mimina, nebo pro puberťáky. A od začátku až do konce důsledně dbáme na kvalitu. No a pak už to jede jako po másle.

 

Nechme čtenáře trochu nahlédnout do zákulisí. Jak taková osobní knížka vzniká?

Z nabídky na našem webu si zákazník nejdříve vybere knižní titul vhodný pro jeho dítě. Máme knihy seřazeny podle věku a pohlaví. V nabídce jsou originální knížky pro miminka, menší dítka i školáky. Některé tituly jsou k dispozici také v jednoduché angličtině. Po výběru titulu zákazník vyplní několik údajů o dítku, abychom mu příběh mohli přizpůsobit. Hlavní postava má v osobní knížce stejné jméno jako dítě, datum narození, místo bydliště, rodinu, kamarády. V ilustracích jsou vlasy, oči i oblíbená barva šatů podle dítka. Na začátku knihy může být i jeho fotografie a věnování.

Po odeslání objednávky u nás ze všeho nejdříve probíhá její kontrola. Ta je moc důležitá a děláme ji ručně. Někdy totiž zákazník udělá překlep nebo jinou chybu, kterou by automat neodhalil. Toto se zákazníkem doladíme.

Pak už pracují naši grafici, kteří připraví jedinečnou předlohu pro Originální knížku. A zase probíhá kontrola stovek slov, vět a obrázků. Pak data putují do naší tiskárny a knihárny. Tisk a vazbu knihy zase průběžně kontrolujeme. Pracujeme s vynikající technikou, ale každá knížka je přece jen originál a při výrobě převažuje pečlivá ruční práce. Po závěrečné kontrole už knížku s klidem zabalíme a odešleme našemu zákazníkovi. Babičce, rodičům nebo třeba tetě našeho hlavního hrdiny. A pak už se jen těšíme na ohlasy. Ty jsou moc povzbuzující a dělají nám velkou radost.

 

Máte nějaké dětské „beta čtenáře“ (třeba i v rodině), na kterých zkoušíte, jak příběhy fungují?

No jéje. Bez nich by to nešlo. Dětičkami se to kolem nás jenom hemží a ty přímo dychtí po rukopisech našich autorů. Pokud v dané věkové kategorii zrovna nemáme žádné “firemní” dítko, vychází nám vstříc učitelé ze školy i školky na našem náměstí. Tato spolupráce se moc osvědčila.

Některé argumenty a nápady mrňousů jsou skutečně tak zajímavé, že je pak autor příběhu klidně zahrne do úprav. A příběh se přirozeně obohatí.

 

 

Jak vzniká osobní (personalizovaná) knížka pro děti

Přečíst »

 

Jak velký je zájem o knížky? A které tituly z Vaší nabídky nejvíce táhnou?

Velice příjemně nás překvapilo, že navzdory jiným lákadlům dnešní doby je mezi dětmi stále hodně čtenářů, ba přímo knihomolů.

A po čem u nás nejčastěji sáhnou? Právě proto, že v každé knížce je dané dítě hlavním hrdinou, chce se s ním co nejvíce ztotožnit. Táhnou proto tituly z prostředí, které prcek zná nebo by rád poznal. Musí mu “sedět” téma a také ilustrace. Proto bohatou nabídku stále doplňujeme o nové tituly. Často zpracováváme nové téma právě dle přání našich zákazníků. Naslouchat jim je skutečně moc důležité…

 

Kromě knížek nabízíte i další zajímavé produkty. Které to jsou?

Asi máte na mysli naše doplňky, které se dají ke všem titulům objednat. Ke každé knize můžeme vyrobit pro dítko originální blok, hrníček nebo tričko.

Jedním z nejnovějších zajímavých produktů, který není doplňkem ani klasickou knihou, jsou pak originální milníkové karty pro novorozeně s jeho údaji a jménem. Zákazníci je pořizují pro novopečenou maminku a spolu s knížkou Moje jméno tvoří báječnou dvojici dárků “do kouta”. Pro dítko tak vznikne skvělá památka na celý život a dárci zajistí originalitu.

 

Jaké jsou Vaše plány do budoucna? Kam byste se rádi posunuli? Nebo plánujete rozšíření svých aktivit?

Tak jako teď, i v budoucnu chceme zachovat kvalitu obsahu knih i řemeslného zpracování a dodržet současnou bleskovou rychlost dodání. To nám zákazníci moc chválí.

Samozřejmě budeme produktové řady průběžně doplňovat o nové poutavé tituly. Čtyři z nich vyjdou ještě letos. V dalším plánu máme i jeden velmi netradiční titul pro větší dítka, který ještě na trhu v této podobě není. Pro mrňata připravujeme nové bohatě ilustrované příběhy s tématy podle jejich přání.

Naše aktivity budeme v blízké době rozšiřovat i směrem k našim sousedům, na Slovensko. Tam je o naše knížky velký zájem, několik prototypů již máme zpracováno. Ostatní jsou ve fázi překladů a příprav spolupráce se slovenskými partnery. Sortiment zachováme v plném rozsahu tak jako pro české čtenáře.

Nápadů na novinky máme hodně, vznikají denně při komunikaci s lidmi, takže fanoušci se mají opravdu na co těšit.

 

 

Foto: OriginalniKnihy.cz

 

Pin It on Pinterest

Share This