Ve čtvrtek 8. listopadu jsem měla tu čest zúčastnit se křtu kalendáře Nadačního fondu Českého rozhlasu Světluška. Výtěžek z prodeje kalendáře, jehož autorkou je výtvarnice Ivana Pavlišová, půjde do sbírky na pomoc nevidomým.

 

Slavnostní křest již patnáctého benefičního kalendáře Světlušky proběhl v literární kavárně Paláce knih Luxor na Václavském náměstí v Praze. S přáním, aby se dostal mezi co největší počet lidí, vyslala kalendář do světa ředitelka Světlušky Gabriela Drastichová, autorka obrázků Ivana Pavlišová, dlouholetý podporovatel nadačního fondu Saša Rašilov a za nevidomé i moje maličkost.

 

Saša Rašilov podepisuje kalendář pro Světlušku

Saša Rašilov podepisuje kalendář pro Světlušku

 

Saša Rašilov byl na roztrhání

Událost se těšila velkému zájmu, který vyvolala především účast Saši Rašilova. Za tím se už při příchodu táhla šňůra zájemců o podpis. Herec fanouškům marně vysvětloval, že nejde o jeho autogramiádu 🙂 I přes nápor podpisu a fotekchtivých si ale uchoval dobrou náladu a trpělivě podepisoval kalendáře i knihy a časopisy, které si návštěvníci přinesli.

Saša Rašilov je světluščímu kalendáři na rok 2019 zároveň kmotrem – i když se vyjádřil, že slovo kmotr nemá rád apasoval se do role patrona.

 

 

Ivana Pavlišová obdarovala skřítky pro radost

Ilustrátorka Ivana Pavlišová, která je autorkou dvanácti překrásných ilustrací v kalendáři, zmínila, že se také ráda věnuje keramice. Pod jejíma šikovnýma rukama vznikli i dva skřítci – Radostníček a Láskovníček. Skřítky Radostníčky obdarovala i účastníky křtu.

 

Kalendář 2019 - Ivana Pavlišová pro Světlušku

Kalendář 2019 – Ivana Pavlišová pro Světlušku

Vy ho ještě nemáte? Kalendář od Světlušky zkrášlí domov a potěší i jako dárek

Nástěnný kalendář je skutečným skvostem. Já sama jsem neodolala a jeden jsem si osvojila. A protože jsem věděla, že tohle umělecké dílo se skončením roku 2019 rozhodně do tříděného odpadu nepůjde, ale zůstane mi na památku i okrasu domova, nechala jsem si ho od Ivany Pavlišové i Saši Rašilova podepsat.

Obrázky Ivany Pavlišové jsou otištěné na papíru ve formátu A2, takže nádherně vyniknou v každém interiéru. Romantické a barevně výrazné obrazy jsou lehce nostalgicky laděné, proto mě okamžitě chytly za srdce. Věřím, že se budou líbit i vám, případně že kalendář bude krásným dárkem pro někoho z vašich blízkých. Zakoupit ho můžete ve vybraných prodejních sítích. Jejich seznam najdete na stránkách Světlušky. Cena kalendáře je pouhých 150 korun – no nekupte za takovou cenu něco tak krásného, navíc, když tím přispějete dobré věci!

 

I mně Světluška posvítila na cestu

Mně samotné Světluška přispěla na pořízení kompenzační pomůcky před 7 lety. Tehdy jsem byla čerstvou absolventkou vysoké školy a marně se motivačními dopisy snažila přesvědčit potenciální zaměstnavatele, že i jako nevidomá, čerstvě vystudovaná holka mám co nabídnout. Protože v té době vládl naší zemí N/nečas a úsporná opatření, úřadům se na kompenzační pomůcky moc přispívat nechtělo. Příspěvek jsem sice dostala, ale doplatek na pomůcku, kterou jsem nutně potřebovala pro své další směřování, byl pro mě jako nezaměstnanou absolventku vysoký. A tehdy se mi dostalo pomoci od Světlušky.

Je nemálo takových, kteří se dostanou do podobné, ne-li horší situace. Máme ale štěstí, že kolem sebe máme hodně lidí, kteří jsou ochotni pomoci. A takovým patří velký dík!

 

Foto: Facebook stránka Světluška – Nadační fond Českého rozhlasu

 

Pin It on Pinterest

Share This