Zamilovali jste se do Řecka, Řeků a vůbec všeho řeckého a dosud jen sníte, že se do této bohy požehnané země jednou podíváte? Pokud stejně jako já zatím zůstáváte jen u snů, udělejte si výlet alespoň prostřednictvím dobré knihy nebo audioknihy. Díky té, se kterou vás dnes seznámím, získáte autentický a nezkreslení pohled.

 

Přiznám se, že jsem taková česká buchta, co si tak sedí „na pekáči“. Chci tím říct, že nejsem zrovna zcestovalá. Počet mých zahraničních cest by se dal spočítat na prstech jedné ruky, a to i za předpokladu, že by mi několik z nich ukousnul pes.  Nijak mi to nevadí, nepatřím zrovna k těm, co musejí alespoň jednou ročně vyrazit k moři.

Jeden cestovatelský sen ale mám a je jím právě Řecko. Ne však kvůli vyvalování se na pláži, ale kvůli tomu obrovskému historickému a kulturnímu dědictví, kterým se tato země může pyšnit. No ale protože se asi jen tak nerozhoupu k tomu, abych se do Řecka vypravila, cestuji zatím alespoň formou cestopisů, filmů, knih a tak podobně.

 

Příběhy z olivového ostrova Korfu

Nedávno mě v newsletteru z Radiotéky zaujala audiokniha s poetickým názvem Příběhy z olivového ostrova, a tak jsem neváhala a opatřila si ji. Audiokniha vznikla podle stejnojmenné knihy autorky Pavly Smetanové, která se před 18 lety jako delegátka cestovní kanceláře dostala na Korfu, kde se také provdala a dnes zde žije s rodinou.

Příběhy z olivového ostrova nejsou tím jediným, co o Řecku a o Řecích napsala. Knížek jí vyšlo několik a její blog o životě na Korfu je také poměrně populární.

 

Domácí řecká kuchyně: Kuchařka, která u nás zdomácněla

Přečíst »

 

Řeky prostě nic nerozhází
Po poslechu audioknihy musím říct, že jestli jsem si o Řecku a Řecích dělala nějaké iluze, pak jsem se ani přes realistický pohled Pavly Smetanové nevyléčila a snad bych je teď chtěla poznat ještě víc. Autorka zemi a její národ rozhodně nijak neočerňuje. Naopak, vše bere s nadhledem (nebo k líčené záležitosti alespoň přistupuje smířlivě) a v podstatě potvrzuje to, co slyším ze všech stran – Řekové jsou přátelští, otevření, pohodoví… To je pro turisty fajn, jenže pro praktický život se to moc nehodí. Své o tom vypovídá následující ukázka.

 

 

Pavla Smetanová vtipně a s nadhledem glosuje i další zážitky, které si odnesla ze střetů s řeckými úřady, zdravotnictvím, školstvím a dalšími institucemi. Nadáváte na českou byrokracii a složitou komunikaci s úřady? Jeďte se zocelit do Řecka! 🙂

Samostatnou kapitolou jsou pak vztahy. Asi většina žen a dívek, které přijely do Řecka s úmyslem šťastně se tu provdat (a že jich není málo), brzy zjistí, že manželství s tím pěkným, dvorným Řekem nebude žádná idylka. Nejenom, že dvornost je tatam a z mužovy strany je vyžadováno, aby žena byla pravou domácí puťkou, ale navíc je tu jeho maminka, která hodlá pečlivě dohlížet na to, jestli se ta cizinka o jejího chlapečka dobře stará. Silné pouto řeckých matek a jejich synů je prý pověstné, a tak se tady to, o čem se u nás vyprávějí vtipy, stává skutečností.

Abych tu ale nezmiňovala jen ta zdánlivá negativa, je třeba také podotknout, že podle Pavly Smetanové jsou Řekové také nesmírně poctiví. Kriminalita je tu velmi malá, a tak se noční zamykání domovních dveří třeba právě na Korfu nedodržuje. Naopak, můžete si být jisti, že když něco ztratíte, nebo někde zapomenete, přiveze vám to řidič autobusu třeba z druhé strany ostrova. Pavla Smetanová například vypráví příběh jedné své známé, která si v místní kavárně zapomněla docela drahý fotoaparát. Když se za měsíc vrátila, už smířená s tím, že se s foťákem už nikdy nesetká, obsluha dané kavárny jí ho přinesla.

 

Ani krásné sny nejsou vždycky růžové
I když se může zdát, že knížka vyznívá kriticky, není tomu tak. Pavla Smetanová Korfu a jeho obyvatele miluje a je tady šťastná. Nebylo by tomu tak, kdyby všechny ty vzpomínané příběhy kalily život na tomto ostrově natolik, aby tu nemohla žít. Ty krásné a pozitivní věěcí přece jen převažují. A nakonec jde jen o to, dokázat přijmout mentalitu jiného národa a sžít se s ním.Příběhy z olivového ostrova tak mohu jen doporučit. Troufám si říct, že si po jejich poslechu Řecko oblíbíte ještě víc. Mně osobně nezkazilo dojem ani podání Lenky Krčkové, které mi zpočátku nesedlo (herečka mi připadala moc afektovaná), ale časem jsem si na její specifický projev zvykla a z celkového pohledu hodnotím audioknihu jako vydařenou.

 

Pavla Smetanová: Příběhy z olivového ostrova (MP3)
Délka: 3 hodiny 17 minuty
Interpret: Lenka Krčková
Vydavatel: Radioservis

 

 

Foto: Wikimedia Commons, NLN, Radioteka

 

Pin It on Pinterest

Share This