Aktualizováno 3. 9. 2022

Ten pocit, když člověk po dlouhých měsících (a někdy i letech) udělá poslední tečku v rukopisu! Ta euforie má ale leckdy tendenci zastínit zdravý rozum a autora ponouká, aby okamžitě vyrazil za tím, kdo pomůže s proměnou manuskriptu v knihu. Ale pozor! Je dobré si ten pocit užít, ale pak ho zase rozdýchat a vrátit se nohama na zem. Proč?

 

Pokud jste právě dokončili své dílo, dobře vám radím – nespěchejte s ním hned za nakladatelem! Je dost možné, že byste jím neudělali dobrý dojem a možná si i zabouchli cestu k vydání.

Asi si teď říkáte, že jste na své novele nebo románu strávili tolik času, že nemůže být ve formě, kdy by proti němu kdokoli mohl mít jedinou námitku. Ale když k sobě budeme jako autoři upřímní, musíme si přiznat, že ne všichni rodiče se na své potomky dívají objektivně

První verze rukopisu je jako hrubá stavba domu. Už je to dům, už to připomíná vilu vašich snů… Ale nastěhovali byste se do domu, který nemá omítky, místo plovoucí podlahy je jen beton a ta koupelna taky zatím nevypadá jako místo vhodné k relaxaci? Dobře, myslím to samozřejmě s nadsázkou, ale přece jen je lepší podívat se na věc s odstupem.

Mohlo by vás také zajímat:

Jsou knihy vydané vlastním nákladem
méně kvalitní?

Co teď s rukopisem?

Zatímco u domu byste se vrhli na dodělávky, u rukopisu bych spíš radila uložit ho na nějaký čas k ledu. Pardon – do šuplíku, samozřejmě.

Jako bych teď slyšela vaše myšlenky. „To né! Já už chci, aby to vyšlo, a konečně jsem měl/a v ruce svou knihu! Už loni bylo pozdě.“

Můžu vás uklidnit – i kdyby váš rukopis byl dokonalý a připravený k vydání, stejně bude trvat minimálně rok, než se promění v knihu. A to jen za předpokladu, že ho vydá první nakladatel, který ho uvidí. Ale o procesu vydávání knih snad někdy příště.

Teď jde o to, abyste si od svého díla odpočinuli. Momentálně máte v hlavě ty nejzásadnější pasáže, které jste přepisovali a následně pročítali snad tisíckrát, takže byste je mohli odvyprávět slovo od slova. A to není dobré, protože v téhle fázi nejste schopni vidět nedostatky, které uvidí každý, kdo po vás rukopis bude číst.

A teď si představte, že by se text v téhle podobě dostal do ruky redaktorovi nakladatelství, který má na stole a v počítači stohy dalších děl k přečtení a rozhodně se mu nechce ztrácet čas s něčím, co už na prvních stranách jeví známky „nedodělávky“.

Chce to zkrátka odstup – váš autorský odstup. Dejte dílo stranou a třeba začněte pracovat na něčem jiném, abyste si vyčistili hlavu. Až se k němu za pár měsíců vrátíte, možná se budete divit, kolik práce na něm ještě je.

Zpětná vazba je taky důležitá

Pokud nechcete nechat rukopis jen tak ležet ladem, můžete čas před zahájením další práce na něm využít k získání zpětné vazby. Dejte ho přečíst někomu, kdo ho nezaujatě posoudí. Ale pozor! Vyberte si dobře, kdo bude vaším prvním kritikem! Ona přehnaná chvála, nebo naopak strhující kritika není dobrá. Znáte to – nejlepší kamarád vám řekne, že je to fantastické, a maminka nad tím bude kroutit hlavou se slovy: „Tohle radši ani nikomu dalšímu číst nedávej.“ V prvním případě se možná neoprávněně budete cítit jako hotový spisovatel, ve druhém vaše sebevědomí spadne na bod mrazu a literární svět přijde o talentovaného autora.

Nejlepší je, když vaše dílo posoudí někdo nestranný. Je-li to navíc člověk, který se v literatuře vyzná a může vám dát zasvěcenou radu, co upravit, je to ještě lepší. Takovou službu nabízí hned několik zavedených autorů, literárních redaktorů a lektorů tvůrčího psaní. Můžete tak dostat několikastránkový posudek shrnující všechny klady a zápory díla. Na jeho základě pak můžete s rukopisem dál pracovat a případně konzultovat s redaktorem úpravy. Takže vlastně máte k dispozici „kouče“, který vás povzbudí, něco naučí a přitom s jeho pomocí dotáhnete dílo do té nejlepší formy.

Chcete posoudit rukopis?

» Celkové hodnocení (děj, postavy, lokace atd.)
» odhad uspěšnosti díla na knižním trhu
» doporučení k další práci na sobě i rukopisu

 

 

Jak zvýšit šanci na úspěch rukopisu

 

To, že rukopis takhle vypilujete, ale bohužel ještě neznamená, že s ním uspějete hned v prvním nakladatelství. Je totiž otázka, jestli se k němu někdo vůbec dostane. Ano, některá nakladatelství sice na stránkách mají výzvy, aby jim autoři posílali rukopisy, jenže záruku, že na ně poskytnou zpětnou vazbu, vám nedají. Jak to?

Množství děl, která nakladatelé dostávají od začínajících autorů, je velké. Po deseti letech v oboru vím, že nakladatelům za pozornost stojí jen menší část z nich – nejen s ohledem na kvalitu, ale třeba i na případný komerční úspěch atd.

Proto nakladatelští redaktoři věnují více pozornosti dílům zavedených autorů, nebo (v případě začínajících autorů, těm, která už prošla určitým sítem. Mají totiž jistotu, že neztratí čas s výtvory grafomanů, a budou mít větší šanci najít mezi nabízeními díly to, které se jim hodí do edičního plánu.

V tomto případě je jen jedna rada: Získejte objektivní referenci od někoho důvěryhodného. Pokud jste např. napsali historický román a máte k němu kladné písemné hodnocení od docenta historie působícího na některé z našich univerzit, pak máte šanci, že se nad vaší nabídkou rukopisu redaktoři zastaví.

Jestliže nemáte nikoho známého v odborné veřejnosti, můžete využít právě odborný posudek.

 

Foto: PxHere (CC0)

Pin It on Pinterest

Share This