Dnešek je pro mě výjimečný. Oficiálně totiž spatřila světlo světa moje „první“ knížka – vánoční pohádka Bětka a Vojtíšek – Jak se těšili na Ježíška

Možná si říkáte, proč jsem dala slovo „první“ do uvozovek. Ono je to s tím prvenstvím trochu komplikovanější. Jde o první příběh pro děti, který jsem před nějakými čtyřmi lety napsala, ale potom ležel ladem a mezitím vznikly čtyři osobní knížky pro OriginálníKnihy.cz. První jsou Bětka s Vojtíškem v tom, že jde o knížku vydanou nakladatelem, nikoliv rukopis napsaný na zakázku.

Příběh sourozenců Bětky a Vojtíška vznikl v průběhu jedněch vánočních svátků, kdy jsem se cítila vysloveně znechucená televizním programem. Sedla jsem k počítači a začala si pro sebe psát povídání, do kterého jsem částečně zakomponovala své zážitky z dětství. Chtěla jsem si zkrátka navodit vánoční atmosféru.

Tak vzniklo povídání o zážitcích dvou dětí v čase adventním, které jsem proložila několika pohádkami, jež dětem čtou rodiče a další příbuzní. Ne ve všech případech jde o pohádky vánoční (např. o čertu Kruciášovi a panu Koděrovi nebo o tanečnici z kávové pěny), ale vycházela jsem z toho, že k Vánocům pohádky patří, ať už mají vánoční téma, nebo ne. Jinak ale děti řeší problémy, jaké asi měl v jejich věku každý z nás – jak napsat dopis Ježíškovi, když neumíte psát? A co když letošní svátky nebudete trávit doma – najde vás Ježíšek? A pak ta hrůza z čerta a Mikuláše. Což o to, Mikuláš je sympaťák, i když budí respekt, ale ten čert… Co takhle sestrojit na něj past a zneškodnit ho? Že nás to nenapadlo už v případě Barbory, té tajemné, bíle oděné postavy. Ale ona není zas tak zlá. Sice má metličku z březových větviček, ale letos jí vyplatila jen strejdu, děti naštěstí ušetřila. Dokonce jim nechala i nějaké mlsání.

 

Ukázka z knihy (klikněte na vybraný obrázek pro zvětšení):

Jak můžete vidět z ukázky, knížka má velmi krásné ilustrace. Jsem moc ráda, že se této práce ujala Petra Šolcová, jejíž obrázky mě chytily za srdce. Mým přáním bylo, aby text doplnily laskavé a hezké ilustrace, což Petra Šolcová naplnila.

Pohádka vyšla u nakladatelství Fragment a nyní už ji najdete v online knihkupectvích a v následujících dnech i na pultech knihkupectví kamenných. Doufám, že se vám bude knížka líbit a zpříjemní vám i vašim dětem předvánoční a vánoční čas 🙂

 

Pin It on Pinterest

Share This