Obliba audioknih, podcastů a zvukových médií obecně je prý teď na vzestupu, a tak vám přináším jeden tip na zajímavý poslech.

 

Jedná se o zvukový časopis  s názvem Jeden svět – dvouměsíčník, jehož cílem je přiblížit život a práci těžce zrakově postižených. Jak název napovídá, není určen jen lidem s vadou zraku, ale široké veřejnosti. A s ohledem na to je koncipován jeho obsah. Naleznete v něm zajímavé rozhovory s lidmi z různých oborů, jejichž působnost souvisí se zrakovým handicapem, nebo sami postižení zraku mají.

 

  • V posledním (čtvrtém) čísle si např. můžete poslechnout rozhovor s Tomášem Pavlánem, který přibližuje funkcionality Apple Watch. Zajímavé mohou být jeho postřehy pro kohokoli, kdo o pořízení chytrých hodinek teprve uvažuje, i pro ty, co se chtějí blíže seznámit s tím, jak hodinky využívají slabozrací a nevidomí.
  • V dalším rozhovoru pan Zdeněk Lébl přibližuje 28 let práce v redakci inzertního časopisu Anonce i to, jak jeho práci a osobní život mění progresivní onemocnění, které ho připravuje o zrak. Jaké to bylo, když ho do práce musela začít doprovázet manželka? Jak se učil pracovat s počítačem bez zraku? Jak se sžíval s vodicím psem?
  • Šéfredaktor Jednoho světa Jiří Mayer dále hovořil s dr. Peroutem o arteterapii a se sochařkou Boženou Vavrekovou-Přikrylovou o její práci v kontextu se zrakovým handicapem způsobeným zeleným zákalem nebo o tom, jak se jako děvčátko ze sociálně slabé romské rodiny vyrovnávala s příchodem do speciální školky a školy pro zrakově postižené.

 

Časopis Jeden svět je bezplatně ke stažení na stránkách Nadačního fondu Mathilda, pod jehož hlavičkou vychází, a který už 10 let pomáhá lidem s těžkým zrakovým postižením. Zakladatelkou a patronkou NF je hraběnka Mathilda Nostitzová.

 

Pin It on Pinterest

Share This