Není to sice knižní novinka, ale patří k těm, jejichž obsah nezastarává.  Tentokrát vám představím titul, který jsem objevila náhodou v knihovně a při jeho čtení zjistila, že některé principy jsem už ve vlastním zájmu do své každodennosti zapracovala a můžu tak potvrdit jejich přínos.

 

Knížku „Stačí jen málo – 52 způsobů, jak rozvíjet klid mysli pomocí neuropsychologie“ vydalo nakladatelství Portál už v roce 2016. Autor Rick Hanson v ní předkládá jednoduché kroky, které mají pomoct odbourat stres, emoční nerovnováhu, rozpustit nadměrné lpění a vybudovat si zdravé sebevědomí.

Tohle je praktická kniha obsahující jednoduché věci, které lze provádět v běžných situacích, většinou v mysli,“ píše autor v úvodu. „Nabízené činnosti u vás budou podporovat a zvyšovat pocit bezpečí a vlastní hodnoty, odolnosti, výkonnosti, pohody, vhledu a vnitřního klidu. Zahrnují např. přijímání dobrého, ochranu mozku, větší pocit jistoty, snižování úzkostí z nedokonalosti, nevědění, přijímání útočiště a zaplnění díry v srdci.

Rick Hanson je americký neuropsycholog a učitel meditace. V knížce se neobrací k žádnému filozofickému či náboženskému systému, jeho poznatky jsou založeny na poznatcích současné neurovědy. Troufám si tedy říct, že většina čtenářů, kteří hledají cestu ke změně na hlubší úrovni svého já, v ní objeví dobrého rádce. Hanson navíc píše s laskavostí a pochopením a byť jde o amerického autora, jimž čtenáři u osobnostně rozvojových titulů občas vytýkají komerční vyznění, Hanson nijak neagituje. Nemusíte se nechat odradit ani (dle mého mírně infantilním) přebalem českého vydání.

 

Co například v knize najdete?

Kniha je rozdělena do pěti částí, z nichž každá obsahuje okolo deseti rad, které kroky (resp. myšlenkové principy, postoje) začlenit do své každodennosti. Jednotlivé části jsou zaměřené na různé aspekty života – vztah k sobě samému a péči o sebe, jak si víc užívat život, jak ‚fungovat‘ s okolím, aniž bychom se museli podřizovat, přemáhat a dělat věci proti své vůli a přesvědčení. Jednotlivé rady pak vedou k tomu, aby si člověk víc vážil sebe, svého těla, víc a s láskou o sebe pečoval, dokázal v každodenním životě vidět více krásy, naučil se pociťovat vděk, rozpouštět obavy, posouvat hranice své komfortní zóny a svých (domnělých) možností, přijímat vlastní omezení, řešit problémy atd.

Můžete si přečíst celou knížku a srovnat si přitom v hlavě, jak to máte vy a co byste mohli změnit. Pak buď můžete začít od začátku a každý týden se zaměřit na trénování jednoho z kroků, nebo si náhodně či záměrně vybrat krok, který v určité situaci potřebujete. Podle Ricka Hansona větší všímavost vůči vlastním myšlenkovým pochodům a pozvolná snaha změnit je vede ke změnám fungování mozku pomocí tzv. neuroplasticity založené na zkušenosti. Ať už si ve kterémkoli okamžiku uvědomujete cokoli (vjemy, zvuky, myšlenky, nejhlubší tužby), vše je podle Hansona založeno na nervových pochodech v pozadí, což se týká i nevědomých mentálních procesů. Tyto pochody můžeme měnit právě tím, že si je budeme zvědomovat a měnit je.

 

Název: Stačí jen málo – 52 způsobů, jak rozvíjet klid mysli pomocí neuropsychologie
Autor: Rick Hanson
Originální název: Just One Thing
Žánr: Osobní rozvoj
Vydáno: 2016, Portál
Počet stran: 160

 

Pin It on Pinterest

Share This