Mám radost z toho, jak se naše služba Návštěvy POTMĚ v létě zase rozjela. Běží návštěvy v domovech pro seniory, workshopy na příměstských táborech probíhaly celé prázdniny a v zákulisí se připravujeme na nabité září.

 

O Návštěvách POTMĚ jsem tu psala už před dvěma lety. Tehdy ještě šlo o původní projekt, který vznikl pod hlavičkou Světlušky Nadačního fondu Českého rozhlasu a byl financován z MPSV a evropských fondů. Šlo o službu poskytovanou slabozrakými a nevidomými seniorům.

Já jsem do projektu naskočila v listopadu 2018 a když v září 2019 došel svého naplnění, přiřadila jsem se k několika statečným, kteří chtěli službu zachovat a založili si zapsaný ústav Spolu s vámi, pod nímž ji provozujeme dosud.

Ty dva roky, co fungujeme jako samostatná organizace, byly pořádně turbulentní. Přece jen, když chcete dělat službu pro seniory, kteří jsou kvůli COVIDu na několik měsíců v roce úplně izolovaní od veřejnosti, není to nic jednoduchého. Ale protože všechno zlé je pro něco dobré, přimělo nás to hledat nové cesty. Vznikly tak návštěvy po telefonu, v rámci nichž pravidelně telefonujeme stávajícím i novým klientům z řad seniorů, a nabídku služeb jsme rozšířili o osvětové workshopy na téma života se zrakovým handicapem. Ty pořádáme jak pro dětské skupiny (příměstské tábory a školy), tak pro firmy, které mají zájem dozvědět se, jak přistupovat ke zrakově postiženým, kteří mohou být mezi jejich klienty. Takto jsme třeba před rokem dělali školení pro uvaděče Městských divadel pražských.

V létě naštěstí fungovaly jak návštěvy seniorů, tak i workshopy – ty hlavně na příměstských táborech (jak to na nich probíhá, se můžete dočíst na odkazech níže). Jinak už se připravujeme na září a nový školní rok, který bychom s kolegy chtěli věnovat podobným aktivitám ve školách, jenže nás v rozletu zase přibrzdí protikoronavirová opatření. Snad ne na dlouho.

V září nás čeká spousta akcí pro veřejnost, hlavně ve spolupráci se Světluškou NF ČRo. Tak sledujte náš Facebook, na kterém průběžně o všem informujeme.

 

Tým nevidomých vytvořil vlastní služby pro seniory i firmy

Začalo to službou pro seniory, dnes se organizace pod hlavičkou Spolu s vámi, z.ú., zabývá i osvětovými a zábavnými workshopy a teambuildingovými aktivitami. Nebylo by na tom nic zvláštního, kdyby zakladateli a provozovateli služby Návštěvy POTMĚ nebyli výhradně mladí lidé se zrakovým handicapem.

Hovoří se seniory i pořádají akce pro děti, tým nevidomých se snaží šířit osvětu, která chybí

Senioři mají sice v domovech zajištěnou péči, kolikrát jim ale chybí někdo, kdo by si s nimi jen tak popovídal. I to byl důvod, proč vznikl projekt Návštěvy POTMĚ.

 

Pin It on Pinterest

Share This